I denne artikel skal vi grundigt udforske den fascinerende verden af Den frie Lærerskole. Fra dets oprindelse til dets indvirkning på det moderne samfund vil vi i detaljer undersøge hvert relevant aspekt, der har bidraget til at definere vigtigheden og relevansen af Den frie Lærerskole. Gennem en omfattende analyse vil vi søge at forstå årsagerne bag dens popularitet, og hvordan den har udviklet sig over tid. Derudover vil vi undersøge de forskellige perspektiver, der findes på Den frie Lærerskole, og hvordan det har påvirket forskellige områder af hverdagen. Gør dig klar til at begive dig ud på en opdagelsesrejse og lære om Den frie Lærerskole.
Den frie Lærerskole (DFL) er et grundtvig-koldsk seminarium, som uddanner lærere, fortrinsvis til friskoler, efterskoler og folkehøjskoler. Skolen ligger i Ollerup på Sydfyn.
Uddannelsen til lærer på Den frie Lærerskole varer fem år. Først to år på Lærerskolen, derefter et års praktik, til sidst to afsluttende år på Lærerskolen. Uddannelsen er eksamensfri. Ved uddannelsens afslutning gives et afgangsbevis med udtalelser om faglige niveau og undervisningsfærdigheder i de fag der er afsluttet.
Mange af aftagerskolerne er grundtvig-koldske. De bygger deres undervisning på N.F.S. Grundtvigs menneskesyn og på Christen Kolds skolesyn.
Efter en tillægsprøve (Ollerupprøven) er det dog muligt at blive ansat i folkeskolen.
Skolens øverste myndighed er en bredt sammensat tillidsmandskreds (repræsentantskab).
Den Frie lærerskole modtog i 2006, undervisningsministeriets pris for " bedste undervisningsmiljø 2006" [1]
Lærerskolens værdigrundlag består af fundatsen og de 6 værdiudsagn.
Til forskel fra mange andre offentlige uddannelsesinstitutioner er Den frie Lærerskole en holdningsskole, der arbejder ud fra et idémæssigt grundlag. Dvs. Den frie Lærerskole selv definerer hvilken forestilling om mennesket, livet og samfundet den vil vælge som udgangspunkt for sin praksis. Ideerne er opstået i midten af 1800-tallet, hvor N.F.S. Grundtvig og pædagogen Kristen Kold udviklede de tanker, som de frie skoler arbejder ud fra. Dette idégrundlag besluttes af tillidsmandskredsen og nedfældes i skolens fundats. Fra Den frie Lærerskoles Fundats:
Fundatsens formulering i det store hele besluttet allerede i 1949, da Lærerskolen blev oprettet.
De 6 værdiudsagn er på den baggrund vedtaget i forbindelse med en grundlæggende ændring af undervisningsplanen i 2003 (U03).
Introforløbet på Den Frie Lærerskole hedder ASA-forløbet, hvilket står for At Starte Anstændigt.[4]
ASA-forløbet har både et fagligt og socialt sigte. De nye studerende introduceres til studiet og skolekulturen, samt optages i det såkaldte skolesamfund ved gennemførsel en række hemmelige ritualer og en såkaldt dåb. Forløbet varer de første tre uger af første år af studiet og dåben foregår på den sidste dag.
De hemmelige ritualer blev i 2014 kritiseret og afsløret i Politiken.[5]Her blev afsløret dele af ritualerne, som ville ødelægge oplevelsen såfremt de forblev offentligt kendte for nye studerende.
Efterfølgende blev etableret nye retningslinjer for at sikre at alle nye studerende kunne blive optaget på skolen uden at blive udfordret uhensigtsmæssigt.
Lærerskolen startede i 1940'erne på Kerteminde Højskole, blev flyttet til Vestbirk Højskole og kom til Ollerup Folkehøjskole i 1949. Lærerskolen blev stiftet af Friskoleforeningen, Efterskoleforeningen og Højskoleforeningen.