Bøje (sømærke)

I denne artikel vil vi grundigt udforske emnet Bøje (sømærke), et emne af stor relevans i dagens samfund. Fra dens oprindelse til dens virkning i dag, vil vi dykke ned i forskellige aspekter relateret til Bøje (sømærke) for at tilbyde et komplet og berigende perspektiv. På denne måde vil vi analysere dens indflydelse på forskellige områder, dens udvikling over tid og de forskellige perspektiver, der eksisterer omkring Bøje (sømærke). Desuden vil vi undersøge de implikationer, som Bøje (sømærke) har i vores daglige liv og i fremtiden, og fremhæve dets betydning i den nuværende kontekst. Med denne artikel sigter vi mod at give et bredt og detaljeret overblik over Bøje (sømærke), der vil være interessant for alle typer læsere.

En bøje
For alternative betydninger, se Bøje. (Se også artikler, som begynder med Bøje)

En bøje er et flydende, stationært sømærke, der bruges til at give information til sejlende.

Varianter

Bøjer findes i forskellige varianter.

Sideafmærkningsbøjer

Disse bøjer fås i farverne rød og grøn. Når man er indsejlende i et farvand eller på vej ind i en havn, bør man i henhold til godt sømandsskab have grønne bøjer på styrbord side af skibet og røde bøjer på bagbord side af skibet.

Kompasafmærkningsbøjer

Disse bøjer har sit navn efter et kompas og benyttes til at afmærke en fare. Kompasafmærkning (Nord) placeres nord for faren, kompasafmærkning (øst) placeres øst for faren og så videre. Man bør derfor holde sig på den rette side af en kompasafmærkningsbøje.

Isoleret fareafmærkning

Bøjen benyttes til at afmærke mindre farer og bør derfor ikke sejles for tæt på. Modsat kompasafmærkningsbøjer kan man dog selv vælge, hvilken side man vil sejle til når en isoleret fareafmærkning mødes.

Midtfarvandsafmærkninger

Disse bøjer sættes midt i sejlrender i områder, hvor sejlrenden ellers ikke ville være til at finde.

Specialafmærkninger

Afmærkninger af denne type kan dække alt andet og benyttes for eksempel af det danske forsvar til at markere de områder, hvor der skydes ud over vandet, og man derfor ikke bør sejle inden for det af bøjerne afmærkede område.

Ekstern kilde/henvisning

Søsterprojekter med yderligere information: