I dag er Betinget dom et emne, der har fanget opmærksomheden hos mange mennesker rundt om i verden. Fra dets oprindelse i historien til dets relevans i dag har Betinget dom været genstand for debat, forskning og refleksion. Med sine mange facetter og dens indflydelse på samfundet er Betinget dom blevet et emne af interesse for mennesker i alle aldre og professioner. I denne artikel vil vi gå i dybden med de forskellige dimensioner af Betinget dom og dens indflydelse på forskellige aspekter af dagligdagen. Fra dens indvirkning på økonomien til dens relevans i populærkulturen har Betinget dom sat et uudsletteligt præg på menneskets historie. Tag med os på denne rejse gennem den spændende verden af Betinget dom og opdag alt bag dette fascinerende emne.
En betinget dom er en domstolsafgørelse, hvori den dømte findes skyldig, men fritages for afsoning af straffen, hvis nogle bestemte vilkår overholdes. Disse vilkår indebærer, at den dømte i en periode, der kaldes prøvetiden – ofte et eller to år – ikke begår ny kriminalitet. Det kan også bestemmes, at den dømte skal holdes under løbende tilsyn af Kriminalforsorgen eller af kommunen. Retten kan også afgøre, at en dømt skal udføre samfundstjeneste eller gå i misbrugsbehandling. Endelig kan retten konfiskere værdier eller frakende retten til at køre bil.[1]
Danmark har haft betingede domme siden 1905.[2] Der anvendes også kombinationsdomme, således at en periode er betinget og en anden ubetinget. Personer, der idømmes en betinget dom, er ofte ikke tidligere straffet. Betingede domme anvendes bl.a. i sager om berigelseskriminalitet.
Straffelovens § 56-61 omhandler betingede domme.
Overtrædelse af vilkårene for prøvetiden medfører, at straffen skal afsones.[1]