Arthur Penn

I artiklen præsenteret her skal vi dykke ned i Arthur Penn, et emne der har fanget mange menneskers opmærksomhed i de senere år. Arthur Penn er et emne af stor relevans, og som påvirker forskellige aspekter af dagligdagen. Gennem vores analyse vil vi udforske de forskellige aspekter relateret til Arthur Penn, fra dets oprindelse og udvikling til dets indvirkning på det nuværende samfund. Derudover vil vi forsøge at forstå, hvordan Arthur Penn har ændret sig over tid, og hvilke implikationer det har for nutiden. Vi håber, at denne artikel vil være af stor interesse for alle dem, der ønsker at udvide deres viden om Arthur Penn og forstå dens betydning i dagens verden.

Arthur Penn
Arthur Penn ved premieren til The Good Shepherd ved Berlinalen
Personlig information
Fulde navnArthur Hiller Penn
Født27. september 1922
Philadelphia, Pennsylvania, USA
Død28. september 2010 (88 år)
New York, USA
NationalitetUSA Amerikansk
ÆgtefællePeggy Maurer (1955-2010, hans død)
BørnEn søn og en datter
BeskæftigelseFilminstruktør, filmproducer
Aktive år1950-2001
Kendte instruktionerHelen Kellers triumf, Bonnie og Clyde, En god dag at dø
Berlinalen
Æres-guldbjørn (2007)
Bodilpriser
Bedste ikke-europæiske film (1968) for Bonnie og Clyde

Arthur Hiller Penn (27. september 1922 i Philadelphia, Pennsylvania, USA28. september 2010 i Manhattan, New York) var en amerikansk filminstruktør og producent.

Penn blev uddannet som skuespiller, og var i flere år tv-instruktør før han debuterede som filminstruktør med The Left Handed Gun (Skud fra venstre, 1958), som handler om Billy the Kid. Han fik biografsucces med The Miracle Worker (Helen Kellers triumf, 1962), og The Chase (Den djævelske jagt, 1966) med Marlon Brando som sydstatssheriff fik også opmærksomhed. Det store gennembrud kom med Bonnie and Clyde (Bonnie og Clyde, 1967), en kriminalfilm med både samfundsperspektiver og omdiskuterede voldsindslag. Filmen blev af mange regnet som et vendepunkt i Hollywood-filmen med sin subjektive og potentielt subversive skildring af de to kriminelle. Little Big Man (En god dag at dø, 1970) efter Thomas Bergers roman blev også en stor biografsucces, en picaresk skildring fra indianerkrigenes tid om en ung dreng som pendler mellem indianernes og de hvides samfund. Filmen bidrog til at revidere den amerikanske filmindustris ofte traditionsbundne syn på indianerne. Penn har siden ikke været i rampelyset på samme måde, men han har bl.a. lavet de populære thrillere Night Moves (Skakmat, 1975) og Target (Forfulgt af fortiden, 1985).

Eksterne henvisninger