A. Stelling

I dag er A. Stelling et emne, der har fanget opmærksomheden hos millioner af mennesker rundt om i verden. Med fremskridt inden for teknologi og globalisering er A. Stelling blevet et grundlæggende aspekt i vores daglige liv. Fra dens indflydelse på samfundet til dens indflydelse på den globale økonomi er A. Stelling et emne, der fortjener at blive udforsket i dybden. Gennem denne artikel vil vi dykke ned i de mange facetter af A. Stelling og undersøge dens historie, dens nuværende relevans og dens fremtidige projektion. A. Stelling er uden tvivl et emne, der vækker almen interesse, og som fortsætter med at skabe debat og refleksion inden for forskellige områder og discipliner.

Interiør fra A. Stelling, ca. 1917. Valby Lokalhistoriske Selskab & Arkiv

A. Stelling, nu Stelling A/S var en dansk farve-, lak- og fernisfabrik. I dag består virksomheden af enkelt detailforretninger med fokus på kunstnerartikler, tegne- og skriveartikler og papirvarer og indramning. Forretningerne ligger i i København og Aarhus.

Virksomheden blev grundlagt i 1860 som farvehandel på Gammeltorv 6 af H. Schønwandt (d. 1862). Efter grundlæggerens død overtoges forretningen af Anton Stelling (1836-1912), som i 1900 optog sine sønner, grosserer Walter Stelling (1869-1935) og dr.phil. Erwin Stelling (1870-1923), som kompagnoner. Samme år overtoges F.E. van der Aa Kühles lakfabrik, der blev begyndelsen til firmaets store fabrikskompleks på Valgårdsvej 2 i Valby, der blev opført med Christian Mandrup-Poulsen som arkitekt 1912-14. Nogle af disse bygninger eksisterer stadig.

Firmaet drev et detailudsalg i Arne Jacobsens kendte Stellings Hus, opført 1938 på Gammeltorv 6. I 1933 optog W. Stelling sin søn, Olaf Stelling (1909-1974), som kompagnon. Denne førte efter faderens død firmaet videre sammen med sin moder, fru Signe Stelling, indtil hendes død i 1947, hvorefter Olaf Stelling overtog virksomheden som eneindehaver. Dennes søn Christian Stelling, arbejdede ligeledes i forretningen, og drev den videre endnu nogle år efter Olafs død. Herefter blev virksomheden senere solgt, og Christian giftede sig med Ditte, og fik sønnen Torben Stelling.


Fabrikken lukkede i 1980'erne, det meste af grunden blev ryddet, og Toftegårds Plads opstod.

Kilder

Eksterne henvisninger


Denne artikel er mærket geografiske koordinater mangler og der er defineret et hovedkvarter
Pt. kan skabelonen, som sættes denne besked, ikke håndtere geografiske koordinater på et hovedkvarter. Men der arbejdes på sagen. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.